MyEco rączka
Zdrowie zębów a ciąża

Kobiety w ciąży to pacjentki, które powinny być otoczone specjalną opieką stomatologiczną. Kiedy pojawią się już problemy, należy niezwłocznie udać się do dentysty, aby zweryfikował czy należy od razu przystąpić do leczenia, czy można poczekać do rozwiązania. Ważne w podjęciu decyzji jest również nie narażanie pacjentek na niepotrzebny stres.

Kiedy kobiety zaczynają decydować się na dziecko warto aby zweryfikowały stan swojego uzębienia. W ciąży również ważna jest nieinwazyjna diagnostyka i metody leczenia całkowicie bezpieczne dla płodu. Warto także przed ciążą wykonać profesjonalną higienizację, skaling, czy piaskowanie. Ten ważny dla każdej kobiety okres może bardzo wpłynąć na stan zębów zarówno u malucha jak i przyszłej mamy. Dlatego ważne jest aby odpowiednio zadbać o zdrowie obojga i być pod stałą kontrola stomatologa.

Przyszłe mamy powinny odwiedzać dentystę częściej niż inni i leczyć ewentualne ubytki. A także myć zęby po każdym posiłku, zwłaszcza po nocnym podjadaniu, jeśli takie się zdarzają. Ważne jest nie tylko regularne mycie zębów,ale i używanie nici dentystycznych i płukanie jamy ustnej specjalnym płynem. 

W ciąży ważna jest również odpowiednia dieta ponieważ wpływa ona na stan uzębienia. Kiedy brakuje w organizmie odpowiednich witamin, wzrasta ryzyko pojawienia się w jamie ustnej stanów zapalnych oraz chorób dziąseł i ubytków. Dieta, która pomaga wzmocnić zęby powinna zawierać odpowiednie składniki mineralne i witaminy. Powinno spożywać się produkty bogate w wapń i nie ograniczyć słodycze, ponieważ stanowią one pożywkę dla bakterii.

Rzadko, która mama zdaje sobie sprawę, że zęby dziecka kształtują się w 6 tygodniu ciąży. Już w łonie powstają zalążki wszystkich zębów, oprócz ósemek. Aby zadbać o zdrowe żeby malucha, warto jeść produkty bogate w minerały. W okresie ciąży należy spożywać takie produkty, które zawierają duże ilości wapnia. – wyjaśnia lek. dent. Agata Pleszyniak z Kliniki Implantologii i Stomatologii Estetycznej Borczyk.

Dużą ilość wapnia zawierają takie produkty jak szpinak, rośliny strączkowe, rabarbar, łosoś, sardynki, buraki, orzechy czy woda mineralna oraz jogurty, kefiry czy sery. Ważna w diecie jest także witamina C, która pomaga uszczelnić naczynia krwionośne i przeciwdziała krwawieniom dziąseł. Występuje w takich warzywach: papryka czerwona, liście pietruszki, kapusta, kalarepa, kalafior, brokuły i owocach: owoce dzikiej róży, czarna porzeczka, poziomki czy truskawki.

Kobiety w ciąży często doświadczają zapalenia dziąseł spowodowanego zmianami hormonalnymi. Pojawiają się one zazwyczaj w drugim trymestrze. Przyczyna jest wzrost hormonów – progesteronu i estrogenów. Wpływają również zmiany we florze bakteryjnej oraz zmiany w układzie odpornościowym. W czasie ciąży dziąsła są wyjątkowo wrażliwe i często dochodzi do krwawień, kobiety wówczas myją zęby delikatniej, co nie jest dobrym wyjściem ponieważ nasila zapalenia.