Reminalizacja
Å»eby zÄ™by byÅ‚y zdrowe i mocne, znajdujÄ…ca siÄ™ w nich miazga musi być zasilana przez krew bogatÄ… w skÅ‚adniki odżywcze. Dla remineralizacji szczególnie ważne sÄ…: wapÅ„ (zmniejsza ryzyko próchnicy), fosfor (chroni szkliwo), magnez (wzmacnia je), żelazo (zapobiega odkÅ‚adaniu siÄ™ pÅ‚ytki nazÄ™bnej) i cynk (hamuje rozwój bakterii). Sprawdź, czy nie brakuje ci ich w diecie, bo mineraÅ‚y te Å‚atwiej przyswoić z żywnoÅ›ci niż z suplementów.
Mniej kwasu fitynowego
NajwiÄ™cej jest go w soi, ale sporo też w produktach razowych i peÅ‚noziarnistych, w orzechach, roÅ›linach zbożowych, siemieniu lnianym. Niestety, osoby z chorobami koÅ›ci i bardzo sÅ‚abymi zÄ™bami powinny wykluczyć je ze swojego menu. Kwas fitynowy zaburza bowiem przyswajanie mineraÅ‚ów kluczowych dla zdrowia koÅ›ci (wspomnianego wapnia, fosforu, magnezu, cynku). Wiąże siÄ™ z nimi, przez co blokuje ich wchÅ‚oniÄ™cie. AbsorpcjÄ™ mineraÅ‚ów mogÄ… nieco zwiÄ™kszyć witamina C, kwaÅ›ny odczyn (np. ocet winny) lub dodatek produktów bogatych w siarkÄ™ (np. cebuli, czosnku).
Odczekaj chwilÄ™ z myciem zÄ™bów po jedzeniu
Szczególnie jeÅ›li spożywaÅ‚aÅ› produkty sÅ‚odkie (cukierki, ale też np. napoje typu cola) lub kwaÅ›ne (np. owoce). Po kontakcie z nimi szkliwo lekko miÄ™knie, przez co Å‚atwo może zostać uszkodzone – zwÅ‚aszcza jeÅ›li jest już wysÅ‚użone (uważać powinny osoby w wieku Å›rednim i starszym). ZÄ™by najlepiej jest myć godzinÄ™ po posiÅ‚ku, szczoteczkÄ… z miÄ™kkim wÅ‚osiem, delikatnie, ruchami wymiatajÄ…cymi (nie „od ucha do ucha”).
Nie używaj past domowego wyrobu.
Co jakiÅ› czas wraca moda na mycie zÄ™bów sodÄ… oczyszczonÄ…, cytrynÄ…, proszkiem do pieczenia – co ma Å‚atwo zetrzeć przebarwienia, nawet kamieÅ„ nazÄ™bny. Niestety, przy okazji może też porysować szkliwo.
Używaj nici dentystycznych
Używanie nawet najlepszej szczoteczki nie zwalnia nas ze stosowania nitki, płynu do płukania i szorowania języka po każdym myciu. Pamiętajcie o tym!
Cukier, ale tylko naturalny
Najlepiej tylko ten z brzozy (ksylitol). Cukier zwykÅ‚y, rafinowany, dziaÅ‚a nie tylko bezpoÅ›rednio próchniczotwórczo, ale też zaburza równowagÄ™ mineraÅ‚ów. JeÅ›li jemy za dużo cukru, organizm musi zneutralizować jego nadmiar i robi to, wykorzystujÄ…c wÅ‚aÅ›nie zasoby wapnia oraz fosforu. Lepiej siÄ™gać po ksylitol. Także dlatego, że jego obecność w diecie zwiÄ™ksza dawkÄ™ przyswajanego przez organizm wapnia. WedÅ‚ug badaÅ„ opublikowanych w „Journal of American Dental Association” może wrÄ™cz chronić zÄ™by przed psuciem – przywraca prawidÅ‚owe pH Å›liny, a także hamuje rozwój bakterii odpowiedzialnych za powstanie próchnicy. Ksylitol można dostać sproszkowany, w postaci naturalnej obecny jest w truskawkach, malinach, Å›liwkach, jagodach czy w kolbach kukurydzy.
Nie zapominaj o witaminie A i D
Ona wspomaga prawidÅ‚owy przepÅ‚yw Å›liny, a to zapewnia wÅ‚aÅ›ciwy poziom bakterii w ustach. Sporo witaminy A jest w tranie, zielonych warzywach liÅ›ciastych, tÅ‚ustym mleku. W letnie miesiÄ…ce najlepiej pozwolić sÅ‚oÅ„cu wytworzyć nam jÄ… w skórze – wystarczy kÄ…piel sÅ‚oneczna przez 20 minut dziennie. Witamina D jest kluczowa dla budowy mocnych zÄ™bów i koÅ›ci, bo kontroluje caÅ‚y proces wchÅ‚aniania wapnia.
Unikaj antybiotyków
Jak wiÄ™kszość leków redukujÄ… przyswajanie skÅ‚adników odżywczych, lecz – co gorsza – poza bakteriami chorobotwórczymi wybijajÄ… te pożyteczne, które przecież bytujÄ… nie tylko w jelitach, ale i w ustach. A sÄ… tam bardzo potrzebne, żeby ograniczyć ilość bakterii odpowiedzialnych za erozjÄ™ zÄ™bów. JeÅ›li musiaÅ‚aÅ› poddać siÄ™ antybiotykoterapii, koniecznie zadbaj o odtworzenie flory bakteryjnej: co najmniej przez 2 tygodnie jedz codziennie jogurty, kefiry, kiszone warzywa, a dodatkowo Å‚ykaj probiotyki apteczne.