WiÄ™ksza czÄ™stość spożywania posiÅ‚ków, przekÄ…ski, duża ilość cukrów w diecie, wzrost wydzielania kwasu żoÅ‚Ä…dkowego, refluks żoÅ‚Ä…dkowo-przeÅ‚ykowy, niestrawność lub wymioty mogÄ… powodować kwasowÄ… erozjÄ™ szkliwa i zwiÄ™kszać ryzyko próchnicy.
DIETA W CIĄŻY 5 przykazań
Zadbaj o zbilansowaną dietę bogatą w: białko,wapń, fosfor, fluorki i witaminy A, C, D.
Unikaj podjadania miÄ™dzy posiÅ‚kami oraz w nocy (spadek pH, akumulacja pÅ‚ytki nazÄ™bnej = zwiÄ™kszenie ryzyka próchnicy).
Ogranicz spożycie produktów o dużej zawartoÅ›ci cukrów i sÅ‚odkim smaku (receptory smaku u dziecka rozwijajÄ… siÄ™ od 4. MiesiÄ…ca ciąży — sprzyjanie preferencji sÅ‚odkich pokarmów w przyszÅ‚oÅ›ci).
Kończ posiłek produktami bogatymi w białko, stymulującymi wydzielanie śliny (twarde sery).
Unikaj napojów sÅ‚odzonych i gazowanych. Pij wodÄ™!
źródÅ‚o: https://polskamowiaaa.pl/dieta-w-ciazy-a-zdrowie-jamy-ustnej/